Biuletyn antysmogowy

biuletyn-iconW ramach projektu realizowanego z programu „Nasze Powietrze” Fundacja Planeta wydała Biuletyn antysmogowy, który został rozesłany do każdego domu z terenu gmin: Kalwaria Zebrzydowska, Lanckorona i Stryszów.

Biuletyn porusza podstawowe zagadnienia związane z problematyką zanieczyszczenia powietrza. Mieszkańcy przeczytają w nim o źródłach smogu, konsekwencjach zdrowotnych życia w warunkach zanieczyszczonego powietrza, a także możliwych działaniach, które powinniśmy podjąć, aby likwidować niską emisję.

Informacje zawarte w Biuletynie przedstawione są w sposób przystępny i praktyczny. Publikacja zawiera szczegółowe informacje na temat spalania śmieci i odpadów produkcyjnych – procederu, który niestety ciągle jeszcze jest powszechny na naszych terenach. Jest też sekcja FAKTY i MITY, w której obalamy popularne, nieprawdziwe opinie, krążące w obiegu. I wreszcie – odpowiadamy na pytanie: „Co zrobić?”

Najważniejsze, abyśmy wszyscy zrozumieli, że robimy to sami sobie, swoim dzieciom i wnukom. Stawką jest nasze życie i zdrowie, a to są wartości bezcenne. Każdy może coś zmienić. Najważniejsza jest zmiana sposobu myślenia.”

Do pobrania

Zasięg projektu to trzy gminy, 9417 domów. Razem 32 000 mieszkańców.

logotypyDziałanie dofinansowane ze środków Programu LIFE Unii Europejskiej, w ramach projektu zintegrowanego LIFE „Wdrażanie programu ochrony powietrza dla województwa małopolskiego – Małopolska w zdrowej atmosferze”.