FOTOWOLTAIKA W PIGUŁCE czyli Praktyczny Kurs dla Przyszłych Prosumentów

Skoro wszedłeś na tą stronę, poszukujesz zapewne wiarygodnych informacji na temat  elektrowni słonecznych (fotowoltaicznych) z 40% dotacją oraz możliwością sprzedaży nadwyżek energii po 0,65-0,75 zł / kWh. Jesteś więc we właściwym miejscu.

Nie jesteśmy firmą instalacyjną i nie sprzedajemy systemu. Naszym celem jest dostarczenie wszystkim przyszłym inwestorom, niezbędnej wiedzy do świadomego podejmowania decyzji o zakupie oraz nadzorze na realizacją budowy systemu fotowoltaicznego w myśl zasady:

Nim rozpoczniesz inwestycję – dowiedz się, jak powinna ona wyglądać.
Nim uwierzysz na słowo handlowcowi – dowiedz się, o co pytać.
Nim zapłacisz kilkadziesiąt tysięcy – dowiedz się, na co zwracać uwagę przy zakupie, montażu i odbiorze.

Dlatego stworzyliśmy kompendium wiedzy dla przyszłych Prosumentów zawarte w internetowym kursie: „FOTOWOLTAIKA W PIGUŁCE czyli Praktyczny Kurs dla Przyszłych Prosumentów”.

Kurs jest praktycznym kompendium wiedzy na temat fotowoltaiki. Zawiera informacje konkretne, przydatne i przedstawione w niezwykle przystępny sposób, bez zbędnego naukowego i technicznego żargonu. Oprócz porad, jaki system kupić i wskazówek, na co zwracać uwagę w trakcie montażu, by cieszyć się przez lata bezawaryjnie działającym systemem, z kursu tego dowiesz się również, jak wyglądają procedury prawne związane z budową, podłączeniem prywatnej elektrowni do sieci i sprzedażą nadwyżek energii (bez konieczności zakładania firmy) oraz jak możesz uzyskać 40% dotację na swoją przydomową elektrownię.

Kurs podzielony jest na kilkanaście modułów tematycznych:
Temat 1 – Co to jest fotowoltaika i na jakiej zasadzie działa
Temat 2 – Rodzaje modułów fotowoltaicznych
Temat 3 – Rodzaje systemów fotowoltaicznych
Temat 4 – Ile energii można wyprodukować i co ma wpływ na wydajność elektrowni słonecznej
Temat 5 – Kluczowe elementy systemu – moduły fotowoltaiczne
Temat 6 – Kluczowe elementy systemu – konstrukcje spodnie
Temat 7 – Kluczowe elementy systemu – przewody
Temat 8 – Kluczowe elementy systemu – zabezpieczenia
Temat 9 – Kluczowe elementy systemu – falownik
Temat 10 – Komponenty instalacji autonomicznych i UPS
Temat 11 – Formalności budowlane związane z budową systemu fotowoltaicznego
Temat 12 – Formalności związane z zakładem energetycznym i przyłączeniem do sieci
Temat 13 – Sprzedaż energii przez osobę fizyczną w świetle prawa
Temat 14 – Dotacje do fotowoltaiki dla osób fizycznych
Temat 15 – Jak dobrać wielkość instalacji

Oprócz kursu, do którego będziesz mieć dostęp 24h na dobę przez cały rok od momentu zakupu (tak więc łatwo będziesz mógł wrócić do informacji na etapie zakupu oraz montażu), zyskujesz:

• indywidualną konsultację z jednym z naszych ekspertów w tematyce fotowoltaiki (sesja 15 min przez Skype w umówionym wcześniej terminie),
  • check-listę wyboru wykonawcy – przydatny arkusz do oceny firm i ofert,
  • ściągę, co powinno znaleźć się w umowie,
  • wzór protokołu przekazania dachu firmie wykonawczej,
  • listę kontrolną przydatną w trakcie montażu – z polami do odhaczania po skontrolowaniu kluczowych etapów montażu realizowanego przez firmę instalacyjną,
  • kupony rabatowe na oferowane przez nas usługi,
  • satysfakcję, że wspierasz naszą działalność non-profit (zysk ze sprzedaży kursu jest przeznaczany na działalność statutową Fundacji Planeta).